zondag 17 augustus 2014

Hyperthermie

Sadi heeft Exercised Induced Hyperthermie (chronisch) bij lichte activiteit opwinding of stress bouwt ze extreem hoge temperaturen op.
Tijdens een proef van 5 dagen 20mg prednison is duidelijk dat haar temperatuur wel nog oploopt maar minder hoog en laat in rust een sneller herstel zien. Het duurt nu geen uur tot anderhalf uur voor ze weer op normale temperatuur zit.
Uiteraard zal ook een rol meespelen dat de weersomstandigheden nu voor Sadi acceptabeler zijn.

De specialist sluit niet uit dat Maligne Histiocytose aan de grondslag kan staan van deze problemen. Al wijzen op dit moment alle onderzoeken niet aan dat het op dit moment aanwezig is. Maar zou in een later stadium alsnog de kop op kunnen steken.

Ik heb op Facebook een groep aangemaakt, openbaar, met een oproep voor mensen die al ervaring hebben met een hond met dergelijke problemen. Verder is er online met name over acute Hyperthermie informatie te vinden zoals Te actief in warm weer of door verblijf van een hond in een stilstaande auto bij veel te hoge temperaturen. Dit is niet te vergelijken met wat Sadi heeft.  We hopen dat we zowel via die weg meer informatie krijgen omtrent handvatten, maar ook informatie te kunnen geven juist omdat er zo weinig over te vinden is. Klik hier voor onze Facebook Hyperthermie - oproep voor info - groep

De stress bij de onderzoeken naar de oorzaak van dit probleem leverde Sadi temperaturen op van 40 tot 40.3 graden.

Onder de prednison 20mg bij korte wandelingen loopt haar temperatuur op tussen de 39.3 en 39.6 graden.
Maar is tevens onder betere weersomstandigheden. Als het warmer weer is zal ze alsnog op 40 of iets hoger komen alleen herstelt ze sneller als ze prednison heeft gehad.

Het is allemaal zoeken naar hoe we kunnen zorgen dat ze voldoende energie kwijt kan zonder extreme temperaturen te behalen. En het is eng want Sadi is een fanatieke stuiterende puber, en we zijn als de dood dat als we haar meer ruimte geven zichzelf te zijn ze te snel een hoge temperatuur bereikt en er ineens dood bij neervalt.

Het is dus Sadi nog beter leren lezen.
Vertrouwen terug krijgen.
Altijd koelende middelen voor handen hebben ook tijdens een wandeling.
Of bij visite/op bezoek gaan.
Het is best gecompliceerd, waar doe je goed aan, wat kan wel, wat kan niet, afwegen, inschatten ...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten